Inaugurace a proces tvorby oděvů paní Evy Pavlové 15.2.-9.3.2023

Inaugurace a proces tvorby oděvů paní Evy Pavlové 15.2.-9.3.2023

Inaugurace prezidenta je významnou událostí, která si vyžaduje nejen důstojnost, ale také reprezentativnost. Proto je velká pozornost věnována nejen oblečení nového prezidenta ale i jeho manželky.

Pánský dress code pro inauguraci se obvykle řídí formálními zásadami, které jsou přísnější než například pro běžné společenské události. Běžně se při inauguraci očekává, že muži budou mít na sobě tmavý oblek, bílou košili a kravatu a celý outfit bude důstojný a decentní.

Co se týká dámského dress codu, ten bývá obvykle méně konzervativní. Nicméně i pro ženy se obvykle doporučuje formální oblečení, jako například šaty nebo kostým s důrazem na eleganci a vkus.

Toto vše jsou základní ''pravidla'' ale jak víme, náš nový prezidentský pár je progresivní a osobní zkušenosti z kampaně mi daly možnost posunout detaily a vzhled inauguračního oděvu a vytvořit unikátní image pro tuto příležitost.

Bez spolupráce není úspěchu, a to platí i v případě návrhu inauguračního oblečení pro manželku prezidenta paní Evu Pavlovou. Právě spolupráce mezi návrhářem a osobností je klíčová k vytvoření perfektního oděvu pro tak důležitou událost. V případě návrhu inauguračního oblečení jsme společně s paní Evou debatovaly o tom, co jí sluší a v čem by se cítila dobře a zroveń výjimečně. Při rešerších stylu prezidentů a prvních dam jsme se inspirovaly úrovní ceremoniálů v Evropě i ve světě. Vybíraly  jsme různé látky a zkoušely barvy a jejich symboliku. Také jsme musely zohlednit různá místa ve kterých se bude pohybovat, jako je například Vladislavský sál, balkon Hradu nebo Španělský sál a také počasí. 

Cílem bylo zajistit, aby oděv paní Pavlové perfektně zapadl do atmosféry inaugurace a aby jí přinášel pohodlí během celého ceremoniálu.

Díky naší spolupráci jsme dokázaly vytvořit oblečení, které nejen že splnilo všechny požadavky, ale které také zdůraznilo osobnost a styl paní Pavlové. Vytvořily jsme oděv, který se stal symbolem její elegance a vkusu, a který zaujal pozornost nejen na inauguraci, ale také v médiích a mezi lidmi. Nebojím se říct, že jsme navázaly na eleganci Hany Benešové, kterou paní Eva ráda zmiňuje.

 

Když jsem tvořila návrhy, napsala jsem si několik klíčových slov:

 Moderní elegance, nadčasovost a řemeslo.

Moderní elegance pro mě znamená spojení tradičních a moderních prvků s ohledem na trendy. Vidím v ní kombinaci čistých linií, jednoduchých střihů a kvalitních materiálů s nekonvenčními prvky. Moderní elegance dává důraz na minimalismus, ale zároveň má být zajímavá a výrazná. Důležitá je také kvalita materiálů a preciznost provedení. Cílem bylo vytvořit oděv luxusní a sofistikovaný, ale zároveň s určitou dávkou nadčasovosti odkazem k tradičnímu krejčovskému řemeslu.

Tento odkaz se traduje dávno před vynález šicího stroje, kdy se látky trhaly na pruhy aby se docílilo rovných krajů. Tato technika byla také předmětem mé diplomové práce na UMPRUM v roce 2000 a ráda se k ní ve své tvorbě vracím. Proto jsem ji zakomponovala i do saka, kde jsou tržené kraje a pruh, který je naskládaný do ''sukýnky'' saka (peplum).

Ze všech variant jsem zvolila látku vlněný krep, který má skvělé vlastnosti - je pevný a zároveň měkký. Skvěle drží tvar a neobrýsuje příliš tělo. Také barvy na ní jsou brilantní a je možné docílit syté a zářivé tóny, stejně jako jemné a decentní. Pro tyto vlastnosti rád volil vlněný krep i Christian Dior.

Paní Eva byla mým nejdůležitějším spolupracovníkem ale tým se postupně rozrostl o další skvělé a důležité tvůrce. Bylo potřeba pracovat na všech detailech s největší péčí a soustředěním. 

Vzkaz zněl jasně: je zde unikátní příležitost pro české návrháře a designéry aby se mohli podílet na tvorbě.

Vypadá to, že jsme měli vše: skvělou osobnost a unikátní podporu k tvorbě.

Jediné, co jsme neměli byl čas a velký tým spolupracovníků. Bylo potřeba být super efektivní, odložit ego a soustředit se na servis. Vytvořit ''módní dům'' a za 3 týdny mít hotovou ''kolekci''. Aby bylo možné toto zvládnout, musela jsem se soustředit na jistotu. Tvůrce, kteří zapadnou do tvorby svými návrhy a tím, že drží slovo a zvládnou extrémní tlak. To jsou vždy jen ti nejlepší, kteří ušli dlouhou cestu a stále jsou tu a tvoří. Je mou radostí a ctí vám je představit.


Zuzana Kubíčková  vytvořila modré bouclé šaty na slavnostní oběd před samotnou inaugurací. Jednalo se o šaty, které jsou její ''signature'' kus a které na přání upravila tak, že skvěle padly paní Evě. Obě sklidily zasloužený ''potlesk ''v médiích při příjezdu na Pražský hrad.

zuzanakubickova.com


Eva Růžičková vytvořila náušnice a brož s tématem kvetoucí země. Brož je inspirovaná českým národním stromem lípou a nese na sobě jemné kvítky a lístek ve tvaru srdce, který byl dodán speciálně na přání paní Evy. Je vyrobena ze stříbra a 24 karátového zlata, aby byla trvalou vzpomínkou na tento důležitý den. Brož byla speciálně navržena na inauguraci a dodává celému oblečení ještě větší eleganci a vkus. 

evaruzickova.com

 

Oldrich Voyta, mladý tvůrce a absolvent Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, navrhl pro paní Evu na inauguraci speciální obuv na míru. Jeho obuv je unikátní díky využití 3D tisku v obuvnictví. Využil ho na podpatek inspirovaný klenbou Vladislavského sálu a na vytvoření ''kopyta''na míru a podle potřeb paní Evy. Navrhl pak velmi decentní lodičky s elegantní kulatou špičkou, kde svrchní materiál byla tkanina v béžové barvě s růžovo fuchsiovými nopky a stélka byla z velmi jemné kůže.

oldrichvoyta.com

 

A nesmím opomenout tým mých přímých spolupracovnic v ateliéru a poděkovat zejména Blance za její skvělou střihovou konstrukci saka a pelerýny. Gábině, která ručně vyšila monogram EP s motivem lipových listů na rub stojáčku saka. Marii a Ženje, trpělivým a precizním krejčovým se smyslem pro detail. Hance a Veronice za přípravy zkoušek a trpělivou podporu. Všichni jsme tým inaugurace.


Vím, že je to poměrně dlouhý příspěvek ale při jeho psaní jsem si uvědomila, jak náročný a zajímavý projekt jsme zvládli a kolik šikovných návrhářů a řemeslníků mám kolem sebe.


Přeji nám všem aby česká móda, šperk a doplńky zaujaly pozornost stále širší veřejnosti a abychom našli tak skvělé ''zákaznice a zákazníky'' jako je náš prezidentský pár. 


 A nakonec si neodpustím zmínku o průkopnici podpory lokálních designérů, Michelle Obama.


Manželka bývalého prezidenta Spojených států Baracka Obamy se často zaměřovala na podporu lokálních návrhářů a designérů. Ve svých projevech a rozhovorech často zdůrazňovala důležitost udržitelné módy a podpory místních komunit a talentů.

V roce 2010 zahájila iniciativu "Let's Move!", která podporovala zdravější životní styl a boj proti obezitě. Během této kampaně Michelle Obama často nosila oblečení od místních návrhářů a designérů, aby ukázala svou podporu místního průmyslu a dokázala, že móda může být spojena s důležitými sociálními otázkami.

Michelle Obama také podporovala nezávislost a ekonomickou sílu žen v módním průmyslu. Během svého pobytu na Bílém domě se stala příznivkyní mnoha návrhářů, kteří se specializovali na udržitelnou módu a rozvoj řemesla. Ukázala, že lokální návrháři a jejich komunity mohou dostat podporu díky sdílení jejich  autentických příběhů v médiích a na sociálních sítích i v době fast fashion řetězců a nadnárodních značek.

 

foto: Zuzana Bonisch a archiv autorky

paní Eva v šatech Zuzany Kubíčkové s broží Hanuše Lamra a kabátem MAYPříchod prezidentského páru do Vladislavského sáluSlib prezidenta České republiky Petra Pavla
Balkon na 2. nádvoří Pražského hradu
detail paní Evy Pavlové s brožícesta do katedrály na Te deum a paní Eva v pelerýně
akvarelová malba inauguračního kostýmku
studie ke kostýmku - verze s kalhotami
studie květu fuchsie pro ''sukýnku'' saka
práce na střihu saka
konzultace brože s Evou Růžičkovou
pelerýna vytvořená speciálně pro účast na mši v katedrále sv. Vítazkouška brože
zkouška šperku a jejho umístění na pelerýně
brož ''Rozkvetlá země''v detailu před doplněním listu ve tvaru srdce
detail brože
zkouška výšivky monogramu E.P.
Gábina s finální výšivkou před vystřižením podle šablony
první zkouška látky a studie pro sako
verze bleděmodrá
doplňky v detailu - lodičky a kabelka od Oldricha Voyty
Brož a naušnice od šperkařky Evy Růžičkové
Zpět na blog